Leiderschapsontwikkeling
Wat maakt iemand een goede leider? Welke eigenschappen en vaardigheden zijn nodig om medewerkers vandaag de dag effectief vooruit te helpen? Vaak verlaten medewerkers niet hun baan, maar hun leidinggevende. De beste leiders weten hoe ze het maximale uit hun team kunnen halen en hoe ze hun mensen gemotiveerd kunnen houden
Wat is leiderschapsontwikkeling?
Een bewuste leider past zijn of haar stijl aan op de fase waarin de organisatie zich bevindt, de eisen van de situatie en de behoeften van de medewerkers. Leiderschapsontwikkeling gaat over de groei die je als leidinggevende doormaakt om in te spelen op de behoeften van een (veranderende) organisatie.
Een goede leider neemt de juiste beslissingen en zorgt ervoor dat medewerkers deze begrijpen en uitvoeren, zodat de doelstellingen worden bereikt. Er zijn veel verschillende leiderschapsstijlen die hierbij kunnen helpen. Hieronder een paar stijlen die nog steeds veel voorkomen in organisaties:
- Dienend leiderschap: Hierbij staat het ondersteunen van medewerkers centraal. Leidinggevenden helpen medewerkers groeien door hen bewust te maken en te ontwikkelen, niet door macht of status.
- Authentiek leiderschap: Een authentieke leider blijft trouw aan zichzelf, kent zijn of haar eigen motivaties en gebruikt deze om medewerkers en de organisatie te laten groeien.
- Situationeel leiderschap: Hierbij draait het om het inschatten van de voorkeuren en vaardigheden van de medewerker. Als leidinggevende pas je je stijl aan op wat de individuele medewerker nodig heeft.
- Coachend leiderschap: Een coachend leider focust op de ontwikkeling van medewerkers, met als doel hun zelfstandigheid en zelfsturend vermogen te vergroten.
Waarom investeren in leiderschapsontwikkeling?
Leiderschap vandaag de dag vraagt om andere vaardigheden dan traditioneel leidinggeven. De wereld verandert snel en organisaties moeten flexibel zijn om relevant te blijven. Dit betekent dat de ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid van medewerkers centraal staan voor de continuïteit en groei van de organisatie. Dit stelt ook nieuwe eisen aan leidinggevenden. Door hen te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden, kunnen ze beter inspelen op de veranderingen van deze tijd.
In 4 stappen werken aan leiderschapsontwikkeling
- Zelfinzicht en bewustwording
Voor een leidinggevende is het naast leiderschapsvaardigheden belangrijk om zichzelf goed te kennen. Zelfinzicht en bewustwording zijn daarom cruciaal voor je ontwikkeling als leidinggevende. Belangrijke vragen hierbij zijn: wat zijn mijn sterke en zwakke punten als leider, welke leiderschapsstijl past bij mij, en sluit mijn stijl aan bij mijn team?
- Inzicht in anderen
Na zelfinzicht is de volgende stap het krijgen van inzicht in anderen. Wat speelt er bij je medewerkers en wat hebben zij nodig? Door te investeren in hun ontwikkeling en vaardigheden, verhoog je hun betrokkenheid bij de organisatie. Hoe motiveer je je medewerkers het beste? Dit begint bij het begrijpen van hun drijfveren, want werkgeluk en het vervullen van drijfveren zijn nauw met elkaar verbonden.
- Afstemmen en verbinden met anderen
Inzicht in anderen helpt je om je gedrag beter af te stemmen op de persoon met wie je praat. Door te weten wat de gedragsvoorkeuren van je medewerkers zijn, kun je als leidinggevende je communicatiestijl en leiderschapsstijl beter aanpassen. Door verbinding te maken, kun je het potentieel van je team optimaal benutten. Dit helpt ook bij het effectief geven van feedback, zodat anderen er echt iets van kunnen leren.
- Ontwikkelen en groeien
Leiderschapsontwikkeling gaat niet alleen over de groei van je medewerkers. Ook je eigen persoonlijke ontwikkeling is van groot belang. Waar wil je als leidinggevende naartoe, wat is je visie, en hoe ga je om met veranderingen binnen en buiten de organisatie? Door leren te zien als een continu proces, blijf je als leider aansluiten bij de ontwikkelingen van deze tijd.