Wat is de cultuur van een organisatie? Het is een veelomvattend begrip en er zijn dan ook vele boeken over geschreven. Bij de bedrijfscultuur gaat het om normen, waarden, overtuigingen, (on)geschreven regels en omgangsvormen in een organisatie.
Hoe zijn de lijnen uitgezet? Op welke manier gaan mensen met elkaar om en wat zijn de doelstellingen?
De bedrijfscultuur is vaak diepgeworteld en zit in de geschiedenis van een organisatie. Het is niet iets wat doorgaans uitgebreid besproken wordt tijdens sollicitatiegesprekken, maar uiteindelijk van groot belang of iemand wel of niet binnen een organisatie past.
Hoe achterhaal je de bedrijfscultuur?
Tijdens de kennismaking met een nieuw bedrijf worden vooral de positieve kanten benadrukt. In hoeverre krijg je dan een duidelijk beeld van hoe het er werkelijk aan toe gaat? Toch kan je er al wel veel uithalen als je goed kijkt hoe mensen met elkaar omgaan, hoe ze met elkaar praten en hoe er gewerkt wordt. Daarnaast kan je tijdens gesprekken ook gerichte vragen stellen om een beeld te krijgen van de gewoontes en verwachtingen binnen een organisatie.
Wordt er bijvoorbeeld veel overgewerkt? Op basis waarvan word je beoordeeld? Hoe en door wie worden de beslissingen genomen? En hoeveel ruimte is er voor eigen initiatief?
Of een bedrijf bij je past heeft namelijk vaak te maken met de waarden, normen en drijfveren die je zelf hanteert en die daar gelden. Wanneer iemands drijfveren niet overeenkomen met wat de organisatie vraagt, dan kan dat leiden tot stress en demotivatie. Drijfveren en werkplezier zijn dan ook nauw met elkaar verbonden. Niet alleen voor jou, maar ook voor de organisatie is het dus van groot belang dat de klik er is.
Medewerkers die zich identificeren met het bedrijf, zullen loyaler zijn, meer plezier in hun werk hebben en daardoor ergens langer blijven werken.
Is dit het juiste bedrijf voor jou?
Wat vind jij belangrijk en waardoor word jij gemotiveerd? Naast het doorgronden van de cultuur, is het van groot belang om kritisch naar jezelf te kijken.
Met een drijfverenanalyse kun je hier op een eenvoudige wijze inzicht in krijgen. Het geeft een duidelijk beeld welke aspecten ervoor zorgen dat jij je ergens op je gemak voelt en wat niet bij je aansluit. Het maakt helder wat voor jou belangrijk is. Hoe leuk de inhoud van je nieuwe werkzaamheden ook zijn en hoe mooi het salaris ook is, wanneer de cultuur niet bij je past, kan het zijn dat je nooit echt op je plek zit.
Zo zal je met een autonome drijfveer het belangrijk vinden om je eigen lijnen uit te kunnen zetten en zelf beslissingen te mogen nemen. Maar misschien heb je juist wel behoefte aan een vorm van regelmaat en duidelijke structuren. Dan past een bedrijf met weinig regels waarschijnlijk minder goed bij je. Met een sociale drijfveer vind je het belangrijk om betrokken en belangstellend naar anderen te zijn. Je wilt graag mensen ondersteunen en je bent een teamplayer; sterk in samenwerken en verbinden. Een organisatie waar het sociale aspect ontbreekt zal dan ook niet prettig voelen. En hoeveel ruimte is er voor ontwikkeling en hoe belangrijk is dat voor jou?
We onderscheiden zes drijfveren op basis van de theorie van gedragswetenschapper E. Spranger. Aan de hand van een analyse meet je de unieke kwaliteiten die iemand aan de organisatie te bieden heeft. Zo heeft elke drijfveer zijn eigen kenmerken, aandachtspunten en waarde voor een organisatie. Het is niet goed of fout, het is waar jij je het prettigst bij voelt. Bij welke organisatie komen jouw talenten het beste tot uiting?
Aan de slag met drijfveren?
Vind je dit interessant en wil je dit gaan gebruiken binnen jouw werkzaamheden? Bij HRM Profielen geven we iedere maand een drijfverencertificeringstraining. Tijdens de training leer je de theoretische achtergrond van de drijfveren en hoe je onze drijfverenanalyseop een professionele en vooral praktische manier in kunt zetten in jouw werk.
Naast de drijfverenanalyse bieden wij ook de DISC gedragsanalyse aan. Heb je interesse in een van onze producten of een aanvullende vraag? Stel jouw vraag via ons contactformulier. Wij informeren je graag over de mogelijkheden.
Anderen bekeken ook
Drijfveren, is dat niet iets voor eenden
Loopbaanbegeleiding, hoe kan een DISC- en drijfverenanalyse daarbij helpen