Het takenpakket van de HR-professional is breed en veelzijdig, hier kunnen drijfveren goed bij helpen. Zo is recruitment in de meeste gevallen een onderdeel van de functie, waarbij het de taak is om de beste mensen op de juiste plek te zetten. In deze blog gaan we daar verder op in. Voor het recruitmentproces worden vaak verschillende HR-instrumenten ingezet om een goed en volledig beeld van de kandidaat te krijgen. Het is dan ook zowel voor de sollicitant als jullie bedrijf van belang dat er een optimale match is. Daarbij gaat het niet alleen om de functie-inhoud maar om het gehele plaatje. Past iemand als persoon bij jullie organisatie, worden dezelfde waarden en normen gedeeld; kortom, staan jullie voor hetzelfde? We hebben het dan over iemands drijfveren.
Drijfveren worden ook wel de verborgen motivatoren genoemd.
Het geeft aan waarom iemand in beweging komt, wat degene belangrijk vindt en waar hij enthousiast van wordt. De drijfverenanalyse zegt iets over de unieke kwaliteiten die iemand te bieden heeft aan jullie organisatie. Werkplezier en drijfveren zijn dan ook nauw met elkaar verbonden. Natuurlijk hoeft het geen 100% score te zijn, maar wanneer de drijfveren van een kandidaat niet overeenkomen met wat jullie als bedrijf vragen, kan dat voor stress en demotivatie zorgen.
De drijfverenanalyse
Sommige HR-professionals zijn al bekend met de DISC analyse, ook wel de DISC kleurentest genoemd. Bij DISC gaat het om gedrag; wat laat je zien, op welke manier communiceer je, hoe ga je om met uitdagingen etc. Het zegt niets over hoe iemand is, maar het geeft een beeld waar iemands voorkeursstijlen qua gedrag liggen. Bij de drijfverenanalyse ga je meer de diepte in en kijk je naar wat iemand belangrijk vindt in het leven. Vaak zijn drijfveren niet direct zichtbaar maar zij bepalen wel voor een groot deel waarom iemand wel of niet in actie komt. Juist daarom is het van belang om met behulp van een analyse inzicht te krijgen in iemands innerlijke motivatoren.
De volgende 6 drijfveren worden in kaart gebracht:
- Autonome drijfveer: bij een hoge score heeft iemand behoefte om zijn eigen koers te bepalen. Zij willen vooruitkomen, het hoogst haalbare realiseren en invloed uitoefenen.
- Theoretische drijfveer: deze mensen hebben de drang om kennis te vergaren, te analyseren en te onderzoeken. Zij zijn nieuwsgierig, leergierig en beschikken vaak over een objectieve houding.
- Esthetische drijfveer: deze drijfveer zegt iets over de behoefte aan ontwikkeling en zelfontplooiing. Zij zoeken balans in hun leven en zijn gericht op harmonie en sfeer.
- Sociale drijfveer: de mate waarin iemand betrokken is bij anderen. Mensen die hier hoog op scoren willen er onvoorwaardelijk voor anderen zijn. Zij willen helpen en ondersteunen.
- Ideële drijfveer: een hoge score geeft aan dat iemand waarde hecht aan bepaalde richtlijnen, principes en overtuigingen. Zij zijn plichtsgetrouw en hebben een hoge arbeidsmoraal.
- Zakelijke drijfveer: bij deze drijfveer draait het om efficiëntie, gebruiksgemak en het nuttig inzetten van tijd, geld en middelen. Zij zijn praktisch, resultaatgericht en redeneren vanuit de gedachte “voor wat hoort wat”.
Kan je alleen op basis van een drijfverenanalyse bepalen of een kandidaat geschikt is voor de functie? Nee, dan zou je de ander tekort doen. Het is vooral een hulpmiddel dat ingezet kan worden bij de gesprekken en de nodige inzichten kan geven. Naast de meerwaarde voor selectiegesprekken kan het ook nuttig zijn om te kijken wat de verschillende drijfveren van mensen in een team zijn. Door een beeld te krijgen van ieders persoonlijke drijfveren, kan er gekeken worden welke drijfveren aansluiten en welke drijfveren wellicht nog ontbreken. Op deze manier kan er gezocht worden naar een potentiële nieuwe collega die het team kan versterken.
Wil je meer weten over de theoretische achtergrond van de drijfveren? Lees er dan meer over via: Wat zijn drijfveren?
Wil jij als HR Professional weten hoe de drijfverenanalyse jou kan helpen?
Wil je aan de slag met de drijfverenanalyse? Dan kan je bij HRM Profielen een drijfverencertificeringstraining volgen. Tijdens de training leer je hoe je de analyse op een professionele en vooral praktische manier in kunt zetten in jouw werk. Ben je al elders drijfveren gecertificeerd, dan kan je in overleg in veel gevallen direct onze analyses inkopen. Naast de drijfverenanalyse bieden wij ook de DISC gedragsanalyse aan, welke te combineren is met een DISC teamanalyse.
Heb je interesse in een van onze producten? Neem dan contact op met HRM Profielen. Wij informeren je graag over de mogelijkheden.
Anderen bekeken ook
Recruitment; de juiste mensen op de juiste plek