Terug naar het overzicht

Studenten helpen bij hun studie- en beroepskeuze

De zomer is voorbij en iedereen is weer aan de slag. Ook alle studies zijn weer van start gegaan, ofwel online ofwel weer in de collegebanken. Studeren betekent een nieuwe fase in het leven met volop kansen en mogelijkheden. En juist al die opties, kan de keuze voor een bepaalde studie nog best lastig maken. Want wat kan je ermee en hoe weet je of het werkveld waarvoor je opgeleid wordt daadwerkelijk bij je past? Hoe informatief open dagen ook zijn, toch is het moeilijk om een concreet toekomstbeeld te vormen. Door het te ervaren, weet je vaak of iets bij je past of niet. Hierdoor pakken keuzes soms goed en soms minder goed uit.

Waar studenten vol enthousiasme aan hun studie beginnen, kan het zijn dat zij gedurende het jaar gaan twijfelen of dit het wel is. Verwachtingen zijn vaak hoog gespannen en zij worden zelf verantwoordelijk gehouden voor hun beslissingen. Dit kan leiden tot keuzestress en ook het gevoel van falen als zij er na een tijd achter komen dat zij iets gekozen hebben waar zij niet gelukkig van worden. Of misschien is de keuze wel goed maar mist een student een duidelijk beeld van waar hij naartoe wil en wat er allemaal mogelijk is.

Studenten helpen bij hun studie- en beroepskeuze

Studiebegeleiding, hoe kan je studenten daadwerkelijk helpen?

Hoe kan iemand nou goed inschatten wat bij hem past? Wat kan studenten helpen in hun zoektocht naar de juiste keuze? Belangrijke factoren daarbij zijn bewustwording en zelfinzicht. Wanneer je inzicht hebt in je eigen gedrag en dat wat je drijft, kan je betere keuzes maken. Maar hoe bewust zijn studenten zich hiervan? Kan je verwachten dat ze al een helder idee hebben in wat hen motiveert en wat zij belangrijk vinden in het leven? Vaak is hun (levens)ervaring nog gering en is het voor hen moeilijk te overzien wat de gevolgen zijn van de keuzes die zij maken. Met behulp van de DISC- en drijfverenanalyse, krijg je een waardevol beeld van iemand z’n voorkeursgedrag en drijfveren.

De toegevoegde waarde van DISC en drijfveren

DISC analyse

De DISC gedragsanalyse brengt de interactie tussen iemands gedrag en zijn of haar omgeving in kaart. Het geeft weer welke stijl de ander inzet om voor elkaar te krijgen wat degene van binnenuit wil. Hoe gaat iemand om met problemen en uitdagingen, op welke wijze overtuigt men anderen, hoe wordt er gereageerd op veranderingen en gaat men om met gestelde regels en richtlijnen. Iedereen heeft elke DISC-gedragsstijl in meerdere of mindere mate in zich. Niets is goed of fout, het gaat erom waar de voorkeuren liggen en bij welke stijl iemand zich prettig voelt. Door dit inzichtelijk te krijgen, kan er ook gericht gekeken worden bij welke omgeving of rol/functie de ander het beste tot zijn recht komt. Wat zijn iemands kwaliteiten en waar ligt ruimte voor ontwikkeling?

Drijfverenanalyse

De drijfverenanalyse meet de innerlijke motivatoren van mensen. Het bevindt zich op onbewust niveau en is daardoor niet zichtbaar. Door het inzetten van deze analyse wordt duidelijk waarom iemand bepaalde dingen doet of juist niet doet. Het kan studenten helpen bij helder te krijgen wat voor hen belangrijk is in het leven. Waar worden zij enthousiast van, wat is de motor achter hun gedrag en waarvoor zijn ze bereid uit bed te komen. Dit zijn vaak geen onderwerpen die op scholen onderwezen worden maar wel van essentieel belang zijn om een afgewogen keuze te kunnen maken. Juist de combinatie van DISC en drijfveren zorgt ervoor dat verbanden worden gelegd en duidelijk wordt hoe iets voor de ander werkt.

Geen beroepentest

De DISC- en drijfverenanalyse is geen beroepentest. Het zorgt er ook niet voor dat er een studieadvies op maat uitgerold wordt. Wat het wel biedt, is een instrument dat ingezet kan worden om samen met studenten te kijken wat iemand echt belangrijk vindt. Het geeft waardevolle informatie over wat iemand motiveert, welke werkomgeving bij iemand past en aan welke voorwaarden het werk moet voldoen. Hiermee kan je voor studenten meer helderheid creëren in de jungle van studies en loopbaanmogelijkheden.

De DISC- en drijfverenanalyse bij HRM Profielen

Ben jij studieadviseur, studiecoach of studentenbegeleider en wil je gaan werken met de DISC- en drijfverenanalyse? Dan kan je bij HRM Profielen terecht voor de DISC- en drijfverencertificering. Deze training is zowel fysiek als online te volgen. Tijdens de training krijg je niet alleen theoretische kennis aangeboden maar ook praktische en afwisselende werkvormen waar je na afloop zelf mee aan de slag kan. Ben je al elders gecertificeerd, dan is het ook mogelijk om rechtstreeks onze analyses in te kopen. Wil je meer weten over onze dienstverlening, neem dan gerust contact met ons op. Wij bespreken graag met jou de mogelijkheden.

Anderen bekeken ook

Werkgeluk; wat betekent dat voor millennials?

Loopbaanbegeleiding; hoe kunnen de DISC- en drijfverenanalyse hierbij helpen?

Worden jouw talenten benut?

Terug naar het overzicht
()
()

Veelgestelde vragen

Wij leveren de analyses aan HR-professionals, trainers, recruiters of andere professionals die zich bezighouden met de ontwikkeling van mensen en organisaties. Daarbij is het belangrijk dat klanten die met onze analyses werken gecertificeerd zijn.

 

HRM Profielen is opgericht in 2016, maar bezit meer dan 25 jaar ervaring en deskundigheid op het gebied van training en ontwikkeling. Vanuit de visie dat ontwikkeling voor iedereen mogelijk moet zijn, is HRM Profielen ontstaan.

 

Als je bij ons de certificeringstraining volgt, krijg je één gratis oefenprofiel. Hiermee kan je het geleerde in de praktijk toepassen. Daarna ga je inderdaad per afgenomen analyse betalen. Neem contact met ons op voor de tarieven.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.